PROGRAM PENGAJIAN TAFAQQUH FIDDIN SETIAP SABTU

Tawaran adalah dibuka kepada semua muslimin dan muslimat yang berminat mendalami ilmu agama untuk mempelajari kitab-kitab pondok secara berguru dengan Ustaz Mahyidin Hamat. Butiran pengajian adalah seperti berikut:

Kekerapan kelas: setiap Sabtu (kelas telah bermula pada 20 Jun 2009 tetapi pendaftaran dibuka sepanjang masa setiap kali kelas dijalankan)
Masa: 8.30 pagi-1.30 tengahari
Tempat: MASJID AS-SALAM BUKIT SENTOSA/BUKIT BERUNTUNG

Pelajaran: TAUHID, FEQAH, TASAUF, BAHASA ARAB, TAFSIR
Rujukan: Kitab-Kitab Pondok
Yuran pendaftaran: RM50 sahaja untuk satu tahun pengajian
PENDAFTARAN DIBUKA SEPANJANG MASA
Tempoh masa pengajian?
Sebenarnya sukar untuk menentukan tempoh masa pengajian sebenar. Bagaimanapun Ustaz Mahyidin menjangkakan dalam tempoh 3 tahun pelajar sudah dapat menguasai asas-asas ilmu Tauhid, Feqah dan Tasauf.
Matlamat pengajian
Bertujuan untuk melahirkan seberapa ramai individu yang menguasai ilmu agama yang diambil dari guru yang berkelayakan menggunakan kitab-kitab yang dikarang oleh para ulamak muktabar dalam bidang Tauhid, Feqah dan Tasauf. Individu-individu ini pula mampu menyampaikan ilmu yang diperolehi kepada ahli keluarga, jiran dan rakan sekerja atau pun mampu memimpin muzakarah/majlis ilmu di surau ataupun masjid. Juga untuk mencungkil bakal penceramah agama yang mempunyai asas ilmu agama yang sahih diambil dari guru yang berkelayakan.


BILA PINTU KU DIKETUK...

Makkah/Madinah dan Malaysia

11 Jun 2009

PENGUMUMAN KITAB-KITAB PENGAJIAN

Pengajian setiap hari Sabtu bermula 20 Jun 2009. Pendaftaran dibuka sepanjang masa semasa pengajian. Semua muslimin dan muslimat yang berminat mendalami ilmu agama dijemput mendaftarkan diri seterusnya menghadiri kelas pengajian ini setiap minggu.
Kitab-kitab teks yang digunakan ditentukan oleh Ustaz Mahyidin selaku guru pembimbing pengajian ini. Berikut ialah senarai jadual pembelajaran kitab mengikut pelajaran:

08.30-09.30 pagi : Feqah - "Syarah Matan Abi Syujak"
09.30-11.30 pagi : Nahu Bahasa Arab - "Nahu Mulakkhas"
11.30-12.30 pagi : Tasauf- "Qatrul Ghaisyiah"
12.30-01.30 tengahari: Tauhid- "Matan Ummul Barahin"
[Tertakluk pada perubahan. Pelajaran Tafsir Ayat Hukum akan dimasukkan]

Kitab-kitab ini mesti dibeli oleh para pelajar. Pembelian dan pembekalan kitab-kitab tersebut akan dimaklumkan selepas pendaftaran.
NOTA: Pengajian ini bermatlamat melahirkan pelajar yang memahami ilmu-ilmu agama secara talaqqi. Penentuan kitab-kitab di atas adalah atas pertimbangan ilmiah guru pembimbing bagi mencapai matlamat di atas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan