PROGRAM PENGAJIAN TAFAQQUH FIDDIN SETIAP SABTU

Tawaran adalah dibuka kepada semua muslimin dan muslimat yang berminat mendalami ilmu agama untuk mempelajari kitab-kitab pondok secara berguru dengan Ustaz Mahyidin Hamat. Butiran pengajian adalah seperti berikut:

Kekerapan kelas: setiap Sabtu (kelas telah bermula pada 20 Jun 2009 tetapi pendaftaran dibuka sepanjang masa setiap kali kelas dijalankan)
Masa: 8.30 pagi-1.30 tengahari
Tempat: MASJID AS-SALAM BUKIT SENTOSA/BUKIT BERUNTUNG

Pelajaran: TAUHID, FEQAH, TASAUF, BAHASA ARAB, TAFSIR
Rujukan: Kitab-Kitab Pondok
Yuran pendaftaran: RM50 sahaja untuk satu tahun pengajian
PENDAFTARAN DIBUKA SEPANJANG MASA
Tempoh masa pengajian?
Sebenarnya sukar untuk menentukan tempoh masa pengajian sebenar. Bagaimanapun Ustaz Mahyidin menjangkakan dalam tempoh 3 tahun pelajar sudah dapat menguasai asas-asas ilmu Tauhid, Feqah dan Tasauf.
Matlamat pengajian
Bertujuan untuk melahirkan seberapa ramai individu yang menguasai ilmu agama yang diambil dari guru yang berkelayakan menggunakan kitab-kitab yang dikarang oleh para ulamak muktabar dalam bidang Tauhid, Feqah dan Tasauf. Individu-individu ini pula mampu menyampaikan ilmu yang diperolehi kepada ahli keluarga, jiran dan rakan sekerja atau pun mampu memimpin muzakarah/majlis ilmu di surau ataupun masjid. Juga untuk mencungkil bakal penceramah agama yang mempunyai asas ilmu agama yang sahih diambil dari guru yang berkelayakan.


BILA PINTU KU DIKETUK...

Makkah/Madinah dan Malaysia

29 Jun 2009

PENGAJIAN KITAB PONDOK HUJUNG MINGGU DAPAT SAMBUTAN

Alhamdulillah, selepas 2 kali dijalankan, kelas pengajian Tafaqquh Fiddin setiap Sabtu telah mendapat sambutan baik dengan 20 pelajar berdaftar. Pendaftaran terbuka setiap hari Sabtu semasa kelas berjalan. Masih belum terlambat untuk bersama-sama mengikuti kelas ini.
Sementara pada hari Ahad 28 Jun 2009, kelas kitab tauhid "Faridatul Faraid" Siri 1 diadakan. Pembacaan kitab dibaca dari mukasurat 1 "Ini risalah yang amat kecil yang dinamakan dia..." hingga mukasurat 5 baris 2 dari atas "...dan menghuraikan segala syubhat yang didatangkan atasnya...". Siri ke-2 akan diadakan pada Ahad 5 Julai 2009 menyambung perbahasan bermula dari mukasurat 5 baris 2 dari atas. Semua dijemput hadir.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan